Voor de vierde keer zwanger en tijd voor wat anders, zwangerschapsyoga!

Voor de vierde keer zwanger en tijd voor wat anders, zwangerschapsyoga!

4 maart 2018 0 Door Susanne

Voor de vierde keer zwanger en voor het eerst begin ik aan zwangerschapsyoga.

Niet omdat ik niet weet hoe een bevalling in zijn werk gaat maar meer om even een uurtje voor mijzelf te hebben en stil te staan bij deze zwangerschap. Doordat ik nog vier kinderen heb rondlopen en een druk huishouden vergeet ik vaak dat ik ook nog zwanger ben. Pas ’s avonds als iedereen op bed lig en ik met een kop thee op de bank plof begint de baby druk te bewegen en besef ik mij dat ik nog een kindje bij me draag.

Sinds kort voel ik de baby bewegen en hij is net zoals de andere, een druk kindje.

Ik weet niet of andere dit herkennen maar doordat ik ’s avonds pas stop met bewegen wordt hij actief en ook na de bevallingen duurde het even voordat mijn kindjes doorhadden dat dit juist een tijdstip is waarop ze moeten slapen.

Toch is het ook fijn in het begin dat wanneer al je kinderen slapen je nog even met de baby kan kroelen, even aandacht voor de baby alleen.

Dus nu start ik met Yoga.

Bij de andere kinderen heb ik nog tot lang in de zwangerschap aan bootcamp gedaan maar ik merk dat ik nu even iets rustiger aan moet gaan doen. Tijd voor een goede conditietraining komt wel weer.

Zelf heb ik nog nooit aan yoga gedaan en ik weet dus absoluut niet wat ik kan verwachten maar ik hoop een beetje tot rust te komen. Even ontspannen en mij te focussen op dat kleine wondertje in mijn buik. Tegen de bevalling zie ik niet op, ik vertrouw erop dat ook deze keer mijn lichaam weet wat zij moet doen. Tijdens mijn bevallingen krijg ik vaak de vraag of ik aan yoga doe, ik keer tijdens mijn weeën  heel erg in mezelf  en laat de weeën rustig over me heen komen. Pas wanneer ik echt niet meer kan en de weeën de overhand gaan nemen weet ik dat ik de tien centimeter ga bereiken. Bij Jente en Mats heb ik totaal geen persweeën gehad en dit maakte dat ik het bij Floortje zo graag zelf wilden doen. Ik wilde niet weer op commando persen maar wachten tot mijn lichaam een seintje gaf. Ik vroeg mij überhaupt af of persweeën bestonden.

Bij Floortje heb ik dat geweten!

Doordat ik zo rustig was tijdens mijn weeën onderschatte de zuster hoe ver ik was. Toen ik aangaf dat het nu wel erg zeer ging doen en ik misschien naar de verloskamers moest zei ze dat ik nog maar even onder de douch moest. Dat had ik niet moeten doen want onder de douche merkte ik het al, ik was er bijna! Ik liet mij door mijn man afdrogen, rende naar mijn bed en liet de  dokter meten. Zes centimeter en dus ging mijn bed van de rem op weg naar de verloskamer. Vanaf dat moment ging ik in één seconde van zes naar tien centimeter en terwijl we met het bed de gang over gingen moest ik persen. Ook al reden we over de gang ik kon niet stoppen hoe graag ik ook even wilde wachten. We bereikte nog net mijn nieuwe kamer en daar was Floortje.

Een bevalling van totaal zeven minuten.

Als deze zwangerschap net zo vlot verloopt heb ik niet zoveel aan technieken gedurende de bevalling. Toch hoop ik er één belangrijk ding te leren.

Bij twee van mijn bevallingen ben ik ingeleid omdat ik vaak door stress niet te tijd neem om te bevallen en willen de baby’s maar niet komen. Bij Floortje eindigde het dan ook met een zwangerschapsvergiftiging bij 40 weken. Bij Jente werd ook mijn bezoek weggestuurd omdat dit mijn weeën remde. Ik hoop dan ook dat ik nu aan het eind van  mijn zwangerschap de rust kan vinden om te bevallen en mij kan afsluiten van alles wat daaromheen gebeurd. Er is maar één ding belangrijk dat ik samen met mijn baby gezond door de bevalling heen kom.

Ik ben benieuwd wat ik van mijn zwangerschapsyoga ga vinden, wat ik nog kan leren en of ik de rust ga vinden.