Nieuw leven brengt liefde

Nieuw leven brengt liefde

29 december 2020 5 Door Susanne

Zo af en toe doe ik een vragenronde aan de eettafel, zo ook vanavond. We aten pasta met tonijn, mijn lievelings eten en ik merkte dat er ruimte was voor vragen (iedereen was rustig en er was niemand aan het huilen omdat ze het niet lusten). Toevallig herinnerde Jente zich een kaartspel wat ik ooit eens had gekocht vol met vragen.

Dus snel het kaartenspel tevoorschijn getoverd en op de eerste kaart die Jente trok stond de vraag: Wat maakt jullie gezin zo bijzonder?

In volle borst riepen de kinderen ‘Pippi’. 

Pippi die vandaag precies nog maar twee maandjes oud is maar wel heel veel teweeg brengt in dit gezin. 

Al onze kinderen zijn dol op Pippi zonder jaloezie. Sterker nog Jente zei laatst ‘mama ik wil later ook een kindje met het downsyndroom want ze zijn zo schattig en lief’. De kinderen zijn zich ervan bewust dat Pippi iets heeft maar ik hoop niet dat ze denken dat ik haar meer bijzonder vind.

Ik probeerde dan ook meteen te zeggen dat ze allemaal net zo bijzonder zijn als Pippi maar dat Pippi anders is. Robert is het daar niet mee eens.

‘Ze is niet anders!’ reageerde hij. 

Daar heeft hij ook weer een punt ze is niet anders maar wat is ze dan? Wat maakt dan dat veel mensen vinden  dat dit kindje er niet mag zijn? Waarom draagt juist Pippi zo’n grote stempel met vooroordelen?

Waarom zouden mensen hier niet gelukkig mee kunnen zijn terwijl wij ons serieus de rijkste mensen op aarde voelen. Vaak heb ik nog wel eens het gevoel dat mensen het erg vinden voor mij. Erg dat ik toevallig een kindje heb gekregen met het downsyndroom maar echt dit hoeft niet. Ik voel mij juist de grootste geluksvogel dat we dit mogen ervaren. Ervaren hoeveel liefde je kan krijgen van nieuw leven ongeacht welke stempel ze hebben. 

Nee Pippi is niet anders, Pippi heeft toevallig een syndroom waarvan de naam bekend is maar we hebben allemaal onze eigenaardigheden in dit gezin. 

Hoe haar toekomst eruit gaat zien weet ik niet maar dat weet ik ook niet bij mijn andere kinderen. Ook hun toekomst staat niet garant voor succes of een leven zoals wij vinden dat het hoort te zijn. 

Één ding weet ik wel zeker, nieuw leven brengt liefde. En er is geen syndroom in deze hele wereld die mij niet van Pippi had doen laten houden.