Nep moeder

Nep moeder

29 maart 2019 0 Door Susanne

Mam, wist je dat een meisje uit mijn klas ook gescheiden ouders heeft?’

‘Ze heeft nu een broertje bij haar vader gekregen en ze mocht het geboorte- kaartje laten zien’.

Terwijl Jente zich aan het uitkleden is om te gaan slapen vertelt ze me dit verhaal. Aan haar gezicht lees ik af dat ze een soort herkenning voelt want wij zijn ook een samengesteld gezin.

‘Hetzelfde als Robine,’ zegt ze erachteraan.

Robine is hier om de week en dan gaat het wel vaker over een samengesteld gezin maar nu merkte ik dat ze echt geïnteresseerd was in de situatie. Dat de vraag en interesse nu echt vanuit haar kwam. Ik probeerde nog een keer uit te leggen dat Robine twee huizen heeft en twee gezinnen.

Mats die boven wordt voorgelezen door Robert luistert blijkbaar ook met één oor mee, want die roept uit het niets dat Robine ook een stiefmoeder heeft. En zegt hij: ‘een stiefmoeder is een nep moeder’.

Ik vraag of hij mij een nep moeder vindt en het blijft stil. 

Ergens heeft hij gelijk. Ik zeg wel eens dat stiefmoeder zijn nog ondankbaarder is dan een moeder. Ook als stiefmoeder sta ik altijd klaar en ben altijd thuis als er iets is. Net als een gewone moeder doe ik ook haar was, zorg ik voor het eten, ruim ik haar kamer op, organiseer ik haar verjaardag / kinderfeestjes en kam ik haar haren. Ik doe eigenlijk alles wat een echte moeder ook zou doen in de weken dat ze hier is. 

Alleen blijf ik de stiefmoeder.

Begrijp mij niet verkeerd want ik heb het echt getroffen met zo’n dochter en ik kan mij geen betere wensen maar ik ben en blijf de boze stiefmoeder.

Volgens  sommige is dat een keuze. Een keuze om verliefd te worden op een man met een kind. Al toen ik Robert voor het eerst tegen kwam vertelde hij mij dat hij gescheiden was en een kind had uit een eerder huwelijk. Hij vertelde met zoveel liefde over zijn dochter en dit sprak mij zo aan.

Vanaf dag 1 wist ik dus als ik voor hem kies, kies ik ook voor zijn dochter. Die keuze heb ik bewust gemaakt, bewuster dan verliefd worden.

Dus als Robine hier is zorg ik zo goed mogelijk voor haar maar ik blijf de stiefmoeder. Robine heeft een moeder en hoe ik ook mijn best doe die rol zal ik nooit vervullen en dat moet je ook niet willen. Een moeder is en blijft de belangrijkste persoon in het leven van een kind. Bij een stiefmoeder is die onvoorwaardelijke moederliefde niet zo vanzelfsprekend.

Wat ik ook verkeerd zou doen bij Jente, Mats, Floortje of Seppe ik blijf de allerbeste moeder ter wereld. Al maak ik honderd fouten, word ik een keer te boos of neem ik ontslag, ik blijf hun liefste moeder.

Dat is die onvoorwaardelijke moederliefde die je als moeder hebt verdiend door ze te baren.

Ik ben dus een nepmoeder die door het geven van liefde hoopt liefde te ontvangen. 

Ik doe mijn best een gezin te zijn waar iedereen zich thuis voelt maar maak ook zeker fouten. Blijkbaar komt nu het besef bij Mats en Jente dat er toch iets bijzonders is aan dit gezin en dat hun moeder ook een stiefmoeder is. Hun eigen moeder een stiefmoeder of nep moeder.

‘Nee’ zegt Mats, ‘jij bent geen nep moeder’.