Had je het verwacht vraagt de oogarts?

Had je het verwacht vraagt de oogarts?

7 februari 2020 1 Door Susanne

Daar zit ik met Floortje in het ziekenhuis bij de oogarts.

Het consultatie bureau heeft ons doorgestuurd want ze twijfelde bij de oogtest die ze doen vanaf een  leeftijd van vier.

Floortje moest bij het consultatie bureau een speciale bril op en plaatjes opnoemen, de bekende oogtest. Plaatjes waarbij ik zelfs moeite heb om het verschil te zien tussen een kerk of een sleutel. Dankzij onze Quooker heeft Floortje ook geen idee wat een theepot is en bij de hond vraag ik mezelf ook nog altijd af wat voor een ras het nu is. 

Maar goed de plaatjes gingen prima en daarna moest ze de openingen van de cirkels aanwijzen. Cirkels die steeds kleiner worden en inderdaad bij de kleine cirkels had ze wel wat moeite en twijfelde ze.

‘Zullen we haar naar de oogarts sturen?’ vroeg de kinderarts van het consultatie bureau.

Ik keek haar aan en vertelde dat Floortje perfect binnen de lijntjes kleurt en ook overal vanaf springt en op klimt en ik niet het idee had dat ze slecht zou zien. De kinderarts haalde me over met de woorden ‘baadt het niet dan schaadt het niet en dan weten wij het zeker voor ze naar school gaat’.

Veel mensen hoor ik over slechte ervaringen met het consultatie bureau maar ik heb het er altijd gezellig. Even lekker kletsen over hoe het met mijn kinderen gaat. 

Dus daar gingen we gezellig met zijn drietjes, ik Seppe en Floortje naar de oogarts. We beschouwde het maar als een leuk uitje en Floortje kreeg alle aandacht. Het druppelen vond ze reuze interessant en daar heeft ze het nu nog over. Daar was de dokter met de uitslag. ‘Had u verwacht dat ze een bril zou moeten vroeg ze’?. 

Een bril, Floortje een bril? 

Deze had ik niet zien aankomen aangezien mijn man en ik beide geen bril dragen (geen leesbril dan, ‘hè lieverd!’). Maar niemand van mijn kinderen heeft slechte ogen en ook bij Floortje had ik het niet verwacht. Plus 4, het zal in de toekomst wel wat terug lopen maar de kans dat ze van een bril afkomt is klein. Een bril uitkiezen is nieuw voor mij en ik vind het haar ergens ook schattig en eigenwijs staan. Ze houd haar bril goed op dus blijkbaar zal ze het verschil wel merken.

Nee ik had het niet verwacht totdat er vanavond (een half jaar later) iets gebeurt aan tafel.

Jente stoot per ongeluk voor de tweede keer haar beker water om en Robert zegt ‘heb je ook een bril nodig?’. Jente en ik kijken elkaar verrast aan omdat bij beiden het kwartje valt.

Floortje stootte vroeger (voor haar bril periode) altijd haar beker water wel vier keer om aan tafel en dan riepen we altijd ‘dit kan alleen weer Floortje zijn’.

Dat was het, ze zag het niet goed!

Pas nu een half jaar later leg ik de link dat ze daarom altijd haar beker water omstootte en inderdaad nu gebeurt dat (bijna) nooit meer. Bij Robert was dit kwartje blijkbaar allang gevallen.

Wat dom van mij!

Het consultatie bureau heb ik na de uitslag van de oogarts ook meteen opgebeld om te bedanken. Fijn dat we het nu weten nu ze net naar groep één is gegaan. Nu kan ze gelukkig alles zien wat de juf aanwijst en loopt ze geen achterstand op. 

Zo zie je maar dat het consultatie bureau toch echt ergens goed voor is en als je kind dus vaak zijn beker omgooit misschien in plaats van boos worden toch maar een keer naar de oogarts.