seksuele voorlichting

seksuele voorlichting

22 februari 2019 0 Door Susanne

Elke maand ga ik met de kinderen naar de bibliotheek, boeken halen.

De bibliotheek in Barendrecht is echt heel leuk en organiseert van alles voor groot en klein. De kinderen zijn er uren zoet en Seppe ligt er meestal in de box. Iedereen kiest zijn eigen boekjes uit en vaak neem ik nog leuke boeken mee met experimenten (daar ben ik dol op). Laatst mochten ze er ook iets ontwerpen wat dan in 3D werd uitgeprint. 

Jente kan tegenwoordig lezen dus die hoef ik niet meer te helpen met boeken uitkiezen. Ze weet ook precies waar ze moet zijn en komt dan altijd met een stapel boeken terug, zo ook de laatste keer.

Op het eerste gezicht leken het allemaal super leuke kinderboeken en geen titel waarbij er bij mij lampjes gingen branden.

Die avond brachten wij de kinderen naar bed en omdat er veel vraag was hoe dat er bij ons thuis aan toe ging, besloten we dit te filmen.

In de video is te zien dat Jente (nadat ze een stukje had voorgelezen) door Robine uit weer een ander boekje van de bibliotheek wordt voorgelezen.

Terwijl ik ze wil filmen zegt Robine al dat ik moet stoppen omdat het een raar stukje is maar er gaat bij mij geen lampje branden. Op dat moment dacht ik gewoon dat ze er geen zin meer in had dus stopte ik ermee en liep naar beneden.

De volgende dag dat ik Jente op bed wil leggen vraag ik weer welk boekje ik moet voorlezen. Ze pakt het boekje uit de kamer van Robine waar ze hem gisteren heeft laten liggen en vraagt of ik verder wil lezen.

Ze zegt nog: “hij is wel bijna helemaal uitgelezen”. 

Terwijl ik begin met voorlezen beginnen bij mij alle lampjes te branden. Terwijl ik lees blader ik stiekem wat terug en wat blijkt! Dit hele boekje gaat over seksuele voorlichtingen en serieus, “ALLES STAAT ER IN”. Over het lichaam, hoe kinderen gemaakt worden maar ook IVF met tekeningen erbij. Terwijl ik verder lees observeer ik Jente die er bij zit alsof dit boek de normaalste zaak van de wereld is en zo probeer ik ook maar verder te lezen. Ik klap het boek dicht, geef haar een kus en zeg welterusten.

Terwijl ik naar beneden loop moet ik heel hard lachen. 

Okay ik weet niet wanneer het tijd is voor seksuele voorlichting maar Jente heeft het  al gekregen. Beneden aangekomen kijk ik Robine aan en zeg “Dat boek”, Robine kijkt me aan en weet meteen waar ik het over heb. “Ja” zegt Robine, “ik zei het toch!”

Even googlen naar het boek en idd het is een boek met seksuele voorlichtingen voor peuters en kleuters!

Nooit geweten dat dit er was!

Voor de leeftijd van Robine zijn ze er genoeg maar blijkbaar ook voor 4 en 5 jarige. Nadenken of ik het nu al te vroeg vind of niet kan niet meer en Jente lijkt er ook niet van onder de indruk te zijn. Mijn man en ik kunnen er gelukkig om lachen. 

Als je kind dus ooit aankomt met dit boek met de titel “ik vind jou lief” weet je dus dat dit geen gewoon kinderboek is.