Een samengesteld gezin tijdens de feestdagen

Een samengesteld gezin tijdens de feestdagen

28 december 2018 0 Door Susanne

Daar zaten wij bij 5 uur live in de studio.

Of we wat vragen over een samengesteld gezin wilden beantwoorden? Onderweg in de auto naar Amsterdam keek Robert mij aan met de vraag “wat gaan wij allemaal zeggen”.

Ze zouden vragen gaan stellen over kerst en hoe wij dit allemaal regelen.

Heel eerlijk gaat dit altijd bij ons net zo chaotisch als altijd. Wij plannen nooit zoveel vooruit en hebben geen strakke regels met zijn ex-vrouw omtrent Robine. Wij overleggen gewoon wie welke kerstdag wil en kijken wat voor Robine leuk is. Eigenlijk hebben wij helemaal niet veel regels op papier staan en ik geloof ook dat hoe meer regels er zijn hoe meer je daarover ruzie kan maken en je het kind vergeet. Met Kerst proberen we dat ze bij elk gezin één dag is en met oud en nieuw doen wij het om het jaar maar ook daar kunnen we wel een keer in ruilen.

Robert en zijn ex-vrouw doen hun uiterste best om het voor Robine zo leuk en makkelijk mogelijk te maken.

Natuurlijk is er wel eens hommeles onderling maar dat is overal, daarvoor hoef je geen samengesteld gezin te zijn. Voor een vrouw is het ook heel makkelijk oordelen over de opvoeding van een andere moeder. Ik was ook de perfecte moeder tot ik kinderen had. Nu besef ik mij hoe moeilijk opvoeden is en ben ik trots op hoe goed ze Robine ondanks de scheiding hebben opgevoed. Robine is echt een bijzonder meisje en staat heel sterk in haar schoenen.

“De vraag wat wij andere willen meegeven met Kerst?” Vraag ik aan Robert.

 Wat wij willen meegeven is dat een samengesteld gezin niet altijd ellende hoeft te zijn en je het kind centraal moet stellen. Ik wil ook heel graag meegeven aan ouders om wel te vechten voor hun huwelijk want het gras is echt niet groener bij een ander. Robert kijkt me aan en roept “daar kan ik wel het één en ander over vertellen”. Aangekomen bij de studio moesten we ook hard lachen toen we hoorden dat er een relatietherapeut aan tafel zat. We maakte grapjes dat we maar met haar in gesprek moesten. Seppe verbleef bij een paar meisjes achter de schermen die maar wat graag wilde oppassen.

Seppe is zo makkelijk en vind het heerlijk om alle aandacht te krijgen.

Terwijl wij in de studio zitten horen wij de gesprekken aan tafel en het liefst had ik ook overal over mee willen praten. Ik zou makkelijk meerdere afleveringen kunnen vullen over dit onderwerp. Toen Daphne bij ons kwam zitten gaf ik hele andere antwoorden dan wat er besproken zou worden maar ik wilde graag duidelijk maken dat de rol “stiefmoeder” ook best leuk kan zijn. Dat wanneer je iets met humor benadert je ook lol kan hebben om de situatie. Terwijl ik enthousiast reageer en wil blijven praten blijf Robert altijd zo heerlijk rustig.

Na ons gesprek volgde er een verhaal van Yora Rienstra wat ik heb onthouden.

Sterker nog zodra ik Robine zie wil ik haar dit ook meegeven. Juist nu wij in een moeilijke situatie zitten vind ik dit de aller belangrijkste les. Yora Rienstra vertelde dat het niet altijd verdrietig  is om een kind te zijn met twee huizen, dat er ook veel voordelen voor een kind aan zitten.

Het klinkt misschien raar maar meteen schoot mij te binnen dat wij Robine te veel in een slachtofferrol plaatsen. Ja het is vaak lastig met spullen heen en weer en altijd iemand moeten missen maar ze krijgt er ook veel voor terug. Het is juist heel belangrijk om jezelf nooit in een slachtofferrol te plaatsen. Wanneer je jezelf als slachtoffer gaat zien ga je je ernaar gedragen. Robine en wij zijn geen slachtoffers wij halen het beste uit de situatie en zijn trots op ons gezin.

Na de uitzending belde ook Robine haar moeder ons op dat ze het leuk vond en ze ook wel uren had kunnen praten over dit onderwerp. Er zijn nog zoveel meer dingen te bespreken en het is heel goed dat er meer aandacht aan besteed wordt want het komt steeds vaker voor.